Guppy este unul dintre cei mai mici pesti exotici de acvariu si, dupa parerea mea si a altor pasionati, cel mai interesant, din toate punctele de vedere. Desigur, sunt sute de specii de pesti de acvariu insa acest site este dedicat guppylor; informatii despre alte specii veti gasi aici doar in mod intamplator. Daca sunteti o persoana dinamica si mai ales daca va place diversitatea, un acvariu plin cu guppy va fi dragoste la prima vedere.
Gupii(Lebistes Reticulatus) sunt vivipari. Adica nasc pui vii precum mamiferele si nu depun icre asa cum fac majoritatea pestilor. Puii seamana cu parintii inca de la nastere ca forma dar culorile apar pe ei dupa aproximativ 6 saptamani. Ca marime, un guppy matur nu depaseste 3-5 centimetri. Femela este putin mai mare decat masculul si nu are culori foarte impresionante. Masculii sunt o incantare pentru ochi, existand in sute de combinatii de culori, modele de 'desen' al petelor, si forme pentru aripioare si coada. Femelele nasc de la 1 la peste 100 de pui cam odata pe luna. Sunt printre cei mai rezistenti pesti si se inmultesc foarte usor, de aceea multi acvaristi si-au facut scoala de acvaristica incepand cu guppy. Comunitatile de crescatori de guppy din strainatate sunt foarte mari; periodic se organizeaza concursuri unde participa niste exemplare superbe.
Veti vedea guppy rosii, negri, galbeni, albastri, albi, roz, galbeni, transparenti, leopard, 'metalici' pe verde, mov, albastru, etc etc etc... (vedeti galeria foto). Mereu apar noi culori prin diverse incrucisari. Ganditi-va ca si dvs. puteti crea o noua rasa de guppy cu forma si culoarea dorita, care sa va poarte numele.
Acvariul
Acvariul trebuie ales in functie de numarul de pesti pe care doriti sa-i tineti. In general, se recomanda tinerea guppylor, 1 la 4 litri de apa (gallon). Pentru incepatori sau cei care nu doresc sa obtina performante deosebite la obtinerea unor exemplare "de concurs", este in regula si cu un guppy la litru sau chiar mai multi daca se asigura o buna filtrare si se schimba apa mai des. Pentru cine vrea sa se ocupe de selectii si incrucisari, se impune cresterea guppyor separati pe sexe, varste, culori, linii de descendenti; deocamdata vorbesc observand modul in care procedeaza crescatorii din SUA (stiu multi care au sute de acvarii) pentru obtinerea unor exemplare perfecte, cu care participa la concursuri (guppy shows) organizate periodic.
Un sfat de care trebuie sa tineti cont la achizitionarea unui acvariu, daca sunteti incepator: intotdeauna va veti dori un acvariu mai mare. Marea majoritate a celor care au crezut ca se multumesc cu un acvariu de cativa litri, au renuntat la el in scurt timp in favoarea unuia de cel putin 100 de litri.
Un acvariu mare ofera multe avantaje, cum ar fi:
- inertie termica (face fata mai bine schimbarilor de temperatura dintre zi-noapte)
- spatiul, cu cat este mai mare cu atat ofera conditii mai bune de viata pestilor
- stabilitatea este mult mai ridicata in cazul unui acvariu mare, chiar si curatenia facandu-se mai rar
Plante
Aveti trei alternative, in functie de scopul cu care cresteti pestii:
1). Acvariul fara sol si plante
2). Acvariul fara sol dar cu plante (in ghivece)
3). Acvariul cu sol si plante
1). Acvariile fara sol si fara plante sunt cel mai usor de intretinut, mai spatioase si lipsite de elemente care pot afecta calitatea apei. Plantele vii sunt pretentioase si cer anumite conditii fara de care nu se dezvolta sau mor inrautatind calitatea apei. Deci, daca vreti sa va ocupati indeosebi de inmultire si nu tineti la estetica prea mult, aceasta varianta este cea mai buna. Dealtfel, este si solutia adoptata de crescatorii profesionisti de guppy (acest tip de aranjament ofera multe avantaje cum ar fi: usurinta observarii pestilor, usurinta schimbarii apei si randament la culegerea deseurilor).
2). Acvariul fara sol dar cu plante sadite in ghivece reprezinta solutia "de mijloc", pentru cei care nu doresc sa se complice prea mult cu intretinerea solului. Aceasta varianta usureaza mult si procesul de curatare al acvariului. Este cunoscut si faptul ca plantele vii consuma din apa nutrientii care ar putea determina nedoritele invazii de alge verzi .
3). Multi iau insa un acvariu tocmai pentru a avea un colt de natura in casa si ca urmare trebuie sa-l amenajeze corespunzator - un astfel de acvariu cu sol si plante vii arata excelent dar cere ceva mai multa grija si timp (marea majoritate a plantelor necesita o iluminare corespunzatoare si adaugarea a tot felul de substante nutritive pentru a se dezvolta corespunzator, iar inmultirea lor este relativ complicata). Totusi, acest tip de acvariu ofera cea mai placuta priveliste.
Filtrarea
Filtrarea este necesara daca doriti o apa curata si clara, si in acelasi timp pesti sanatosi. Filtrele sunt in general de 3 tipuri: chimice, biologice si mecanice. Se poate tine un acvariu si fara filtrare, dar daca aveti pesti mai putini si se schimba apa mai des. In ceea ce priveste aerarea, ea nu mai este optionala!
De obicei dispozitivul de aerare este inglobat in filtru. Daca nu doriti si filtru, este suficienta pompa de aer si un furtun la capatul caruia se va gasi un carbune - piatra pentru pulverizare. Fiecare dispozitiv are anumite caracteristici si vine cu o documentatie suficienta in momentul cumpararii.
Temperatura
Temperatura optima pentru guppy este intre 22 si 25 de grade dar supravietuiesc si la 18 grade desi nu se recomanda. Iar peste 25-26 de grade, le veti accentua metabolismul si astfel se vor dezvolta mai rapid si vor trai mai putin (si asa, nu traiesc decat maxim 2-3 ani). Incalzitorul este necesar in special iarna (daca in acvariu se mentine o temperatura de 19-20 de grade este in regula si fara el).
Incalzitorul va fi neaparat cu termostat pentru a mentine temperatura constanta. Variatiile de temperatura sunt foarte nocive pestilor, in special puilor foarte mici si gravidelor.
Cand veti pune apa proaspata in acvariu, ea trebuie sa aiba aceeasi temperatura cu cea existenta. Si o diferenta de 1-2 grade poate imbolnavi pestii.
PH-ul
PH-ul apei ar trebui sa fie 7 iar duritatea nu prea conteaza - cu alte cuvinte, apa de la robinet este buna. ATENTIE, nu direct de la robinet! Substantele daunatoare precum amoniac si nitriti (care se formeaza datorita acumularii de deseuri si hrana neconsumata) vor imbolnavi repede pestii. Se elimina prin filtrare cu substante speciale si prin schimbarea regulata a apei. Schimbarea apei se va face cel mai bine in cantitati mai mici si mai des decat in cantitati mari si rar (30-40% din apa saptamanal este bine).
Operatiunea se face cu un furtun, lasand apa sa curga intr-un lighean de preferinta deschis la culoare pentru a vedea daca nu au fost absorbiti si pui . Se va sifona in special fundul acvariului pentru a aduna resturile care prin descompunere produc substante toxice pentru pesti.
Daca incercati o schimbare a apei in cantitati mai mari, sa nu depaseasca 50%. Desi la 50% deja se pot produce schimbari radicale in chimismul apei. Se produce asa numitul soc de PH, daca PHul apei din acvariu difera (chiar si putin) de cel al apei proaspete. Apa va fi neaparat fara clor (care este nociv pentru pesti).
Apa de la robinet contine clor. Pentru eliminarea sa exista 3 metode:
1). Apa se fierbe si se raceste, pentru eliminarea clorului.
2). Se lasa cel putin 2zile intr-un vas cu deschidere larga si eventual se aereaza.
3). Se folosesc substante anticlor care ar trebui sa il elimine instantaneu.
Hrana
Hrana este de doua tipuri: vie si uscata.
Hrana vie este reprezentata de viermi tubifex(fiind purtatori de boli, nu ii recomand desi alti crescatori ii folosesc cu incredere), viermi chironomus numiti popular "libelule", viermi micro, artemia salina, daphnia si altele.
Tubifex - au un continut nutritiv foarte bogat si ofera un adevarat spectacol in momentul hranirii, fiind un aliment foarte apreciat de pesti. Pestii hraniti cu tubifex cresc foarte repede dar se stie ca acesti viermi pot aduce anumite boli in acvariu asa ca mai bine ii evitati. Totusi ii puteti inlocui cu tubifex uscat care nu poate aduce boli .
Larvele de artemia salina - reprezinta cea mai buna hrana pentru guppy, in special pentru puii de guppy. Hraniti cu larve de artemia, puii se vor dezvolta foarte repede si vor fi vigurosi. Este un aliment care nu aduce boli in acvariu.
Hrana uscata se compune din daphnia - (purici de balta uscati care era singura hrana disponibila inainte de 1989), o varietate coplesitoare de fulgi cu diverse calitati, combinatii de granule, artemia si tubifex uscat.
IMPORTANT: Trebuie sa le dati de mancare pestilor atat cat pot consuma pe loc - orice rest neconsmat duce la deprecierea apei. Deci nu le dati de mancare decat atat cat mananca cu pofta. Se recomanda hraniri de cel putin 6 ori pe zi si cat mai variate - dar este ok si daca ii hraniti de 1-2 ori pe zi.
Cand ii hraniti veti vedea ca se strang in partea de sus a acvariului bucurosi si defileaza in toate directiile asteptand mancarea. Pentru a fi siguri ca nu ramane mancare neconsumata (care se va descompune rapid si va strica apa) dati-le cate putin si urmariti cum mananca. Daca vedeti ca nu mai mananca cu pofta, nu le mai dati. La primele bucatele de mancare care ajung pe fundul acvariului opriti hranirea daca ei nu le consuma in cateva minute. Mai bine ii tineti mai flamanzi decat sa ii supraalimentati. Ma refer la situatiile cand trebuie sa lipsiti de acasa o perioada de cateva zile. Vor rezista fara mancare (mai ales ca se pot hrani si cu algele din acvariu si alte vietati microscopice). In nici un caz nu trebuie sa le dati inainte de plecare mancare "sa le-ajunga".
Inmultirea
Este partea cea mai pasionanta din acest hobby. Veti vedea ca exista sute de culori pe care guppy le pot avea, iar fiecare culoare are sute de modele. Femelele au maxim 5 cm lungime iar masculii sunt mai mici. Masculii sunt cei care au aceste culori superbe; femelele au putine culori iar acestea sunt mai putin spectaculoase. Unele femele au culoare doar pe coada.
Perioada de imperechere este practic tot timpul anului; masculii curteaza femelele in permanenta. Datorita faptului ca in apele natale, masculii sunt in numar redus uneori, femelele pot naste cam de cinci ori dupa o singura fecundare.
Guppy este cea mai prolifica specie de pesti. Femelele sunt gravide, incepand de la atingerea maturitatii, practic toata viata; dupa fiecare nastere se imperecheaza din nou. Nasc multi pui incepand de la 2-3 pana pe la mai mult de 100 de bucati. Puii innoata imediat dupa nastere si se hranesc incepand cu a doua zi de viata.
Poate va veti intreba: dar ce fac cu atatia pui? nu sunt niciodata prea multi pentru ca selectia naturala ii rareste rapid prin "n" mijloace, cum ar fi: sunt mancati de parinti chiar de la nastere daca nu gasesc o ascunzatoare rapid (probabil chiar parintii ii selectioneaza pentru a supravietui doar cei mai vigurosi); cei care scapa, se pot imbolnavi destul de usor fiind foarte sensibili.
Cel mai bine este sa ii cresteti separat de parinti, pentru ca se pot hrani mai usor si nu sunt in pericol. Se gasesc asa numitele "custi de vivipari " in comert; femela este pusa inauntru inainte de a naste (cand se pregateste sa nasca este nelinistita si sta izolata) - cusca are doua compartimente despartite printr-un gratar. Puii cad prin gratar, fiind astfel feriti de mama. Mai multe detalii puteti gasi la articolul despre nasterea la guppy.
Puii trebuie hraniti cu hrana fina - prafuri - cel putin in primele 2-3 saptamani. Artemia vie este ideala, dandu-le o viteza de crestere foarte mare. In ceea ce priveste imperecherea, specialistii tin fiecare tip de guppy (culoare-desen) in acvarii separate pentru a urmari imbunatatirea calitatilor liniei genetice respective.
Dar ca incepatori, nu e nici o problema daca ii tineti pe toti in acelasi acvariu. O alta parte frumoasa a acestui hobby este atunci cand pe tinerii guppy care se maturizeaza incep sa apara culorile si vedeti rodul muncii dvs.